Foglalkozás és isiász

A tanulmányban holland tudósok rendszeres irodalomkutatást végeztek, s azt vizsgálták hogy a derék-keresztcsonti ideggyöki zavar (lumbosacralis radiculopathia szindróma) mennyiben tekinthető foglalkozási eredetűnek. Huszonnégy közlemény felelt meg a beválasztási kritériumaiknak, mely tízezernél több pácienst jelent.

A metaanalízis a következő esetekben talált szignifikáns összefüggést: nehéz fizikai munka (esélyhányados: 2,03, 95%-os konfidencia intervallum: 1,48-2,79), törzshajlítás vagy csavarás (EH: 2,43, KI: 1.67-3.55), és teheremelés és cipelés törzshajlítással vagy csavarással (EH: 2,84, KI: 2,18-3,69). Nem volt szignifikáns összefüggés a hivatásos gépjárművezetéssel vagy üléssel. Dózis-hatás összefüggés igazolódott a hajlásra, a teheremelésre, illetve az előbbiek kombinációjára. Az esélyhányados értéke öt évnyi expozíciónként 1,12, 1,08 és 1,14.

A közepes-magas minőségű bizonyítékok alapján a lumbosacralis radiculopathia szindróma bizonyos expozíciók esetén foglalkozási eredetűnek tekinthető.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük