A nyíltterű irodákban elégedetlenebbek a dolgozók

Keresztmetszeti felmérést végeztek svéd kutatók ingatlanügynökségekben dolgozók között. A körülbelül 20%-os válaszadási arány mellett 271 értékelhető internetes kérdőívet nyertek. Annak függvényében, hogy hányan osztoztak egy helyiségen: hagyományos elrendezésű (egyszemélyes és 2-3 fős), továbbá kis- (4-10 fős) és nagyméretű (>10 fős) nyíltterű irodákba sorolták a válaszadókat. A szubjektív jóllétet nyolc kérdéssel, a munkahelyi kapcsolattartást két kérdéssel, a munkával való elégedettséget egy kérdéssel mérték, kilencfokú skálákon.

Olyan elemzést végeztek, melyben az iroda mérete volt a bemenő prediktor változó, míg a munkahelyi kapcsolattartás az első, a szubjektív jóllét a második közvetítő változó és a munkával való elégedettség a kimeneti változó. Az összes irodatípusban az átlagot meghaladóan jó lett mindhárom tényező értéke. Azonban azt igazolták, hogy az iroda nagyságával arányosan csökken a munkával való elégedettség, mely hatást a fenti két köztes változó sorosan csatolva közvetítette.

A szerzők szerint érdemes figyelembe venni a fenti hatást, mert a nyíltterű irodák gazdasági előnyét felemésztheti a teljesítmény romlása, a táppénzes napok számának növekedése, a magasabb distressz és a szétszórtság.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük