Eur.Erg.

Az 1980-as években vetődött fel egy ergonómus regiszter létrehozásának ötlete, majd 1990-ben fogadták el az Ergonómus Szakemberek Harmonizált Európai Képzési Programját (HETPEP, Harmonizing European Training Programs for the Ergonomics Profession). A HETPEP két évtizeden keresztül szolgált az ergonómiai szakemberek egységes követelményeként, majd 2010. tavaszán, az első három magyar Eur. Erg. cím megítéléssel egy időben felváltotta egy jelentősen átdolgozott változat, a „REQUIREMENTS FOR REGISTRATION OF EUROPEAN ERGONOMISTS (Eur. Erg’s.) 2010” (Európai Ergonómusok Regisztrációs Követelményei).

A regisztráció célja az, hogy megtalálhatóak legyenek az ergonómiai tevékenységet magas szinten végző szakemberek, és ezzel erősödjön maga az ergonómus szakma is. Az egységes követelményrendszerrel, és a regiszterbe kerülés többlépcsős értékelési folyamatával biztosított az, hogy az Európai Ergonómus cím viselői rendelkeznek mindazokkal a kompetenciákkal, mely az ergonómiai tevékenységek önálló, magas színvonalú elvégzéséhez szükséges.

Az Európai Ergonómusok regiszterét egy amsterdami székhelyű önálló szervezet, a Centre for Registration of European Ergonomists (CREE) működteti. A minősítési rendszer elfogadottságát jelzi, hogy az International Ergonomics Association e mellett csak az amerikai területen működő BCPE (Board of Certification in Professional Ergonomics) nemzetközi minősítő rendszerét ismeri el.

Magyarországon az ergonómiai szakma helyzete javul az 1995 környéki évek mélyrepüléséhez képest. Bár napjainkban nem láthatóak olyan ergonómiai laboratóriumok, mint korábban, számos szakmai műhely alakult ki, és újraszerveződni látszik a szakmai közösség.

Az Eur. Erg. rendszer bevezetésével a Magyar Ergonómiai Társaság külön törekvése az, hogy célt tűzzön a hazai felsőoktatás elé, és olyan felsőfokú képzések indítását mozdítsa elő, mellyel a követelmények teljesíthetők. Célunk az, hogy az ergonómiával foglalkozók ugyanazt a minősítést szerezhessék meg, mint bárki más Európában, aki hasonlóan magas színvonalon műveli az ergonómus szakmát.

Az eljárás

Magyarországon a regisztrációt a Magyar Ergonómiai Társaság keretein belül működő Nemzeti Akkreditációs Bizottságnál (NAB) kell kezdeményezni. A regisztrációs követelményeket hitelesen a „REQUIREMENTS FOR REGISTRATION OF EUROPEAN ERGONOMISTS (Eur. Erg’s.) 2010” tartalmazza, a rendszer megismerését segíti az érvényes regisztrációs követelmények rövid összefoglalója.

A címért jelentkezhet bárki, aki a követelményeknek eleget tesz, tekintet nélkül arra, hogy kutatóként, oktatóként, alkalmazottként vagy tanácsadóként dolgozik. Nincs megkötés az első megszerzett diplomával fémjelzett tudományterületre sem, egyaránt jelentkezhetnek mérnökök, orvosok, pszichológusok vagy más végzettségűek.

A regisztráció kérésre, pályázat beadása és többlépcsős elbírálása után történik. A lépések

 • A pályázati adatlap letöltése CREE_HU_2011.doc,
 • A pályázati adatlap kitöltése.
  Ez első ránézésre nagy feladatnak tűnhet, ezért azt javasoljuk, hogy először kerüljön be minden képzés és gyakorlat a pályázatba (mellékletek nélkül). Ezt követően az így részben kitöltött adatlappal kérjen konzultációt pontosításra, kérjen információt pótlási lehetőségekről a Magyar Ergonómiai Társaság vezetőségétől.
 • A pályázati adatlap véglegesítése (aláírás, beszkennelés, mellékletek).
 • Pályázati díj átutalása (95.000 Ft, MET tagoknak 70.000 Ft).
 • NAB eljárás és döntés a CREE által elfogadott folyamat alapján- jogorvoslat biztosításával.
 • CREE ülés évente kétszer, ahol a NAB-ok javaslata alapján személy szerint döntés születik.
 • Kedvező CREE döntés esetén a regisztráció öt évig érvényes.
 • A megújítás egyszeri eljárással történik.

A Magyar Nemzeti Akkreditációs Bizottság a Magyar Ergonómiai Társaság Szakmai Bizottságaként működik. Tagjai:

 • Eur. Erg. dr. Kaucsek György
 • Eur. Erg. Mischinger Gábor
 • Eur. Erg. dr. Szabó Gyula (képviselő a CREE Tanácsában)

A NAB a Magyar Ergonómiai Társaság címén érhető el:
Dr. Szabó Gyula
Óbudai Egyetem
1088 Budapest
Népszínház utca 8.
met@dsgi.hu