Rólunk

A Magyar Ergonómiai Társaság célkitűzése hozzájárulni a magyar munka- és termékkultúra, valamint a munkafeltételek javításához. Társaságunk célja az ergonómiai szakmakultúra erősítése, összefogása azért, hogy a gyártás, termékek és szolgáltatások területén az emberi szempontok – a gazdasági célkitűzések megvalósítását segítve – jobban érvényesüljenek.

Szakmai fórumot biztosítunk az ergonómiával hivatásszerűen dolgozók számára; információt, képzést és szolgáltatásokat nyújtunk az érdeklődőknek, felhasználóknak.

Egyik legfontosabb feladatunk: tagjaink információ-ellátása, az információs folyamatokba (európai és világhálózat) történő bekapcsolásuk. Fontos feladatunknak tekintjük az együttműködést a hazai érdekvédelmi szervekkel, az állami koordinációt ellátó intézményrendszerrel, a hazai és külföldi szakmai szervezetekkel.

Feladataink között szerepel a különféle szakmai rendezvények szervezésének koordinálása. Évenként megszervezzük az Ergonómiai Nyári Egyetemet nemzetközi részvétellel, és néhány tematikus szakmai napot.

Tervezzük az oktatás szélesítését, és az egységesen magas szakmai színvonalú ergonómiai oktatás érdekében képzési-kerekasztalt hoztunk létre a hazai felsőoktatásban oktatók részvételével. Dolgozunk a Harmonizált Ergonómiai Képzési Program alapján olyan felsőfokú ergonómiai képzés indításán, mely hazai és külföldi egyetemek együttműködésével biztosítja az ergonómiai ismereteket.

Az ergonómiai szakmakultúra fejlesztése érdekében a MET keretében hozzuk létre a Regisztrált Európai Ergonómusok Központja (CREE) nemzeti bizottságot, mely a magyarul beszélő ergonómusok számára az Eur. Erg. cím odaítélést előkészíti és javasolja.

A nemzetközi színtéren képviseljük a hazai ergonómiai szakmát, így tagjai vagyunk a Nemzetközi Ergonómiai Szövetségnek (IEA), az Európai Ergonómiai Társaságok Szövetségének (FEES), a német Munkatudományi Társaságnak (GfA) és az Európai Munkavédelmi Ügynökség (European Agency for Safety and Health at Work) irányításával működő Nemzeti Fókuszpontnak.