New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés

A NEB fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy élhetőbb, ellenállóbb Európa építése. A kezdeményezés egyben a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely híd szerepet kíván betölteni a művészet, a kultúra, valamint a tudomány, a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza. Közreműködésre, közös gondolkodásra hívnak minden szakmai szervezetet, tervezőt, alkotót, fejlesztőt, polgárt. A Magyar Formatervezési Tanács, mint a BEDA – Európai Designszervezetek Szövetségének tagja, elkötelezett amellett, hogy minél több magyar tervező, fejlesztő, vállalkozás, szakmai szervezet vegyen részt aktívan a folyamatban, így kérjük, a látókörükbe eső jó gyakorlatok megosztásával, a közreműködési lehetőség megosztásával szakmai köreikben, vegyenek részt közös jövőnk formálásában.

A New European Bauhaus hivatalos honlapja, ahol további információk érhetőek el, illetve már feltöltött hozzájárulásokat is meg lehet tekinteni és a gyakran ismételt kérdések jegyzéke is elérhető:

https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en

https://europa.eu/new-european-bauhaus/frequently-asked-questions_en

A Magyar Formatervezési Tanács honlapján rövid összegzés is elérhető a kezdeményezésről: https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/new-european-bauhaus

A New European Bauhaus kezdeményezés három fázisból áll:

  1. Tervezés: 2021. január–április, az intenzív „aratás” ideje, hozzászólások begyűjtése, nyitott végű folyamat; ez a kokreáció új megközelítést képvisel az Európai Bizottság munkamódszerében. Nagy számú, eltérő hátterű hozzászólás begyűjtése a cél. ezek lehetnek létező projektek, termékek, szolgáltatások, inspiráló példák; ötletek, javaslatok, víziók; illetve kihívások, szükségletek megfogalmazása, legyenek azok lokálisak vagy globálisak.
  1. Megvalósítás: 2021 szeptembere, a begyűjtött információk kiértékelése, öt kulcsterület meghatározása, pályázati források hozzárendelése, felhívások kiírása.
  2. Terjesztés: tervezetten öt experimentális NEB-projekt megvalósítása, különböző EU-országokban.

Feltölthetők egyéni elgondolások, illetve workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb. eredményeként, közösségileg kialakított elképzelések. Fontos, hogy nem csak kiforrott koncepciók, hanem merész ötletek, felvetések, jövőképek felvázolására, égető kihívások megfogalmazására is van lehetőség.

A NEB platformon keresztül kis energiabefektetéssel lehetséges a fenntartható jövőnk, környezetünk formálásához kapcsolódó projektek, javaslatok, felvetések megosztása. Hasznos lenne minél több hazai jó példa megosztása és hogy ezeket a projektgazdák maguk töltsék fel, ez a folyamat a NEB honlapon keresztül egy áttekinthető sablonfelület kitöltését jelenti, melynek főbb kérdései: rövid összegzés, inkluzivitás – esztétika – fenntarthatóság értékekhez való kapcsolat skálázása, a projekt skálázhatósága… Kb. 15 percet elegendő lehet rászánni egy-egy projekt feltöltésére. Fontos, hogy a feltöltés során megadható, ha nem publikusan kívánja valaki feltölteni szakmai javaslatát, például mert egy bevezetés előtt álló termékről van szó, így a feltöltött anyag csak a NEB szakmai munkacsoportja számára válik elérhetővé, kiértékelhetővé, de nem jelenik meg a publikus honlapfelületen. Arra is van mód, hogy külső szereplő töltsön fel a honlapra kiválónak tartott példákat, de autentikusabb, tartalmasabb lehet a saját projektek megosztása.

Segédlet az egyéni hozzájárulások feltöltéséhez: https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-designing-new-european-bauhaus/new-european-bauhaus-share-your-voice_en

A New European Bauhaus kezdeményezésről további tájékoztatást a Magyar Formatervezési Tanács Irodája (Kohut-Jankó Anna) nyújt: anna.janko@hipo.gov.hu

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük