30 év munkavédelem

30 évvel ezelőtt, 1989 június 12-én fogadták el a munkavédelmi keretirányelvet a munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről.

A 89/391/EGK irányelvben megfogalmazott, és minden európai állam szabályozásába átültetett munkavédelmi alapelvek helytállóak a gyakorlatban, és az elmúlt években lezajlott felülvizsgálat eredményei alapján is mai napig helytállóak:

  • az államot, a munkáltatói és munkavállalói oldalt jelentő háromoldalú érdekegyeztetés,
  • a kockázatértékelési megközelítés és kockázatértékelési kötelezettség,
  • hozzáértő személyek foglalkoztatási kötelezettsége, amely nálunk a munkavédelmi tevékenység szaktevékenységként történő meghatározása,
  • a minimális egészségi és biztonsági követelmények előírása és megkövetelése.

A keretirányelv mellett később 25 további irányelv készült, melyek bizonyos kockázat csoportokra fogalmaznak meg követelményeket.

Öt évvel a keretirányelv kihirdetése után, pontosan 25 évvel ezelőtt jött létre az Európai Munkavédelmi Ügynökség, melyet a székhelye alapján Bilbaói Ügynökségként is nevezünk.

A jubileumi ünnepségen, június 5-én Bilbaóban találkoztak a az ügynökség jelenlegi és korábbi munkatársai, a szociális partnerek képviselői, a kampány partnerek és a munkavédelem meghatározó képviselői. Az Ergonómiai Társaságok Ergonómiai Szövetségét Szabó Gyula, a Magyar Ergonómiai Társaság elnöke képviselte.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.