Krónikus váz-izomrendszeri megbetegedések a munkában

A munkával kapcsolatos váz- és izomrendszeri megbetegedéseknek nevezzük a munka következtében kialakult vagy a munka által súlyosbított állapotokat. Orvosi területen ezeket az állapotokat gyakrabban reumás, valamint váz- és izomrendszeri (mozgásszervi) betegségeknek hívják.

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Tedd könnyebbé a terhet kampány külön hangsúlyozza a krónikus váz-izomrendszerei megbetegedéssel élők munkavégzését. A Munkavégzés krónikus váz- és izomrendszeri megbetegedéssel (Helyes gyakorlatokra épülő tanácsok) tanulmány szerint a krónikus váz- és izomrendszeri megbetegedések olyan krónikus problémák, amelyek az izmokat, a csontokat, az ízületeket és a lágyszöveteket érintik. Idetartoznak

  • a pontos okra nem visszavezethető rendellenességek, mint a krónikus hátfájás vagy a krónikus felső végtagi rendellenességek, valamint
  • a reumatikus betegségek és degeneratív állapotok, például az osteoarthritis vagy az osteoporosis.

A tanulmány szerint a krónikus váz- és izomrendszeri megbetegedésben szenvedők problémáinak sikeres kezeléséhez több különböző tényező is hozzájárul. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

  • Jó biztonsági és egészségvédelmi normák, valamint a jó ergonómia fenntartása, amely megkönnyíti, biztonságosabbá és egészségesebbé teszi a munkát a teljes munkaerő számára, valamint előmozdítja az egészséget és a jóllétet.
  • Befogadóbb munkahelyek tervezése, ahol szükség esetén további tere nyílik az egyénre szabott kiigazításoknak.
  • A munkáltatók pozitív hozzáállással és támogató politikákkal rendelkeznek, amelyek révén megbecsülik a munkavállalóikat és azok készségeit, és értéknek, nem pedig problémának tekintik őket.
  • A munkavállalóknak nem kell 100%-ban egészségesnek lenniük ahhoz, hogy dolgozzanak, és a hangsúlyt a képességeire kell fektetni, nem pedig a fogyatékosságaikra.
  • Korán be kell avatkozni, amint jelentkeznek az egészségügyi problémák, és a munkavállalók munkában tartására kell fektetni a hangsúlyt, nem pedig arra, hogy a foglalkoztatásból való kiesést követően visszatérjenek a munkába.
  • Jó kommunikációt kell fenntartani a munkavállaló és a szervezet között, amelynek során az alkalmazott úgy érzi, hogy megoszthatja problémáit, és – például, ha van ilyen, a szakszervezeti vagy biztonsági képviselő bevonásával – megvitathatja, milyen intézkedésekre vagy megoldásokra lenne szüksége.
  • Bővíteni kell az emberi erőforrásokkal foglalkozó személyzetnek, a felügyelőknek és a vezetőknek a munkavállalók egészségügyi állapotával kapcsolatos ismereteit, valamint a munkavégzés folytatására vagy a munkába való visszatérésre irányuló támogatással kapcsolatos munkahelyi ismereteket és készségeket.

Megfelelő munkáltatói hozzáállással és munkahelyi átalakításokkal, valamint a közegészségügyi rendszer és a szociális és foglalkoztatási szolgálatok ehhez társuló támogatásával számos, krónikus betegséggel küzdő munkavállaló folytathatja a munkavégzést. Még külső támogatás hiányában is, sok egyszerű intézkedés bevezetésével támogatható, hogy egy krónikus váz- és izomrendszeri megbetegedésben szenvedő dolgozó folytathassa a munkát; a munkavállaló és a munkáltató közötti jó kommunikáció kulcsfontosságú a megfelelő megoldások megtalálásában.

A munkába való visszatérés megkönnyítésére és az egészségügyi problémákkal küzdő munkavállalók támogatására vonatkozó intézkedések integrálása a szélesebb körű vállalati irányelvekbe – mivel az egyén támogatását célzó egyes intézkedések minden alkalmazott számára előnyösek lehetnek, és a jobb munkahelyi ergonómia a teljes munkaerő számára csökkentheti a betegség miatti távolmaradás időtartamát, és megkönnyítheti a munkavégzés folytatását vagy a munkába való visszatérést.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük