Dr. HEGEDŰS JÓZSEF emlékére

Búcsúzunk a szakembertől!

Ergonómia terén Hegedűs Józsefnek elévülhetetlen érdemei vannak. Jelentős szerepe volt az ergonómia és a design szimbiózisának támogatásában. Meghatározónak vélte a színvonalas design-minőség megítélésénél az ergonómiai kritériumokat. Felfogása szerint e nélkül a termékek és a munkarendszerek magas használati minőségét nem lehet biztosítani.

Fő szakterülete talán az értékelemzés volt. Utolsó éveiben a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság égisze alatt működő értékelemzési szakcsoport szakmai vezetésével próbálta ezt számára fontos tudományt belénk, kollegákba táplálni, Dr. Veress Gábor vezetésével.

Ezen szakterület jegyében több mint 1000 hazai termék megszületésénél bábáskodott, szaktudásával és lendületes modorával vitte sikerre azokat.

Búcsúzunk a főnöktől!

1984-ben létrehozott az OMFB-n belül egy ergonómiai csoportot, amely fontos fejlesztési feladatot látott el: innen indult el az ergonómia országos koordinációja.

Az OMFB (Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság) abban az időben egy önálló kutatás-fejlesztés, az innováció központi szervezete volt. Itt készültek a fejlesztési koncepciók, ez volt a számos alkalmazott kutatás pénzügyi forrása. Fontos és meghatározó szerepe volt az ipar fejlesztésében. Ebbe a szervezetbe került az ergonómia is.

Az ergonómia központi szervezetének előzményei:

 • több nagyvállalatnak voltak már akkor ergonómiai vagy munkapszichológiai laboratóriumai, osztályai (pl. Taurusz Gumigyár, Csepel Művek, Goldberger Textilgyár);
 • volt egy társadalmi szervezet a szakmai területen: a Szervezési és Vezetési Társaság, melynek volt egy Ergonómiai és Munkapszichológiai Szakosztálya;
 • volt egy nemzetközi kutatás-fejlesztési program KGST-n belül;
 • néhány helyen volt már ergonómiai képzés a felsőoktatásban.

Az ergonómia szakmai fejlődésében fontos szerepe volt az OMFB-n belüli szervezet létrehozása. Hegedűs József vezette akkor az OMFB- belül az Ipari Formatervezési Tanács Irodáját (IFTI), és ebbe a szervezetbe építette be az ergonómia országos koordinációját. Ez alapozta meg az ergonómia erősödését, elterjedését, társadalmi és szakmai elismertségét. Az IFTI-ből IFETI lett, vagyis a Formatervezési és Ergonómiai Tanács Irodája.

Hegedűs József vezetésével az IFETI:

 • tanulmányokat és fejlesztési koncepciókat készített az ergonómiai ismeretek alkalmazásáról az ipar területén;
 • finanszírozta különböző kutatás-fejlesztési projektet az ipari és a felsőoktatási műhelyekben;
  közreműködött a hazai intézmények részvételét a KGST ergonómiai kutatási programjában;
 • kezdeményezte és anyagilag támogatta különböző szakmai eseményeket. Így jöttek létre az Ergonómiai Szakmai Napok (Baján, majd Szirákon);
 • Ergonómiai Akadémia (Nagykőrös), Ergonómiai Nyári Egyetem (Győr). Ezek az események erősítették a szakmai kohéziót, terjesztették az ismereteket és jó gyakorlatot, hozzájárultak az ergonómia társadalmi elismertségéhez;
 • támogatta az ergonómiai oktatás elterjesztését;
 • kiadta az „Ergonómia” c. lapot.

Rendszerváltás után új lehetőséget nyíltak, amit az IFETI vezetője ki is használt:

 • bővítette a nemzetközi együttműködést Nyugat-Európai partnerekkel: kutatási és felsőoktatási intézményekkel;
 • segített ergonómiai vállalkozások létrehozásában;
 • kezdeményezte és közreműködött a Magyar Ergonómiai Társaság létrehozásában.

Búcsúzunk a tanártól!

Tanított sok egyetemen, többek között a Soproni Egyetemen, a Kecskeméti Egyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen. Többen az ergonómiai szakmérnök képzés keretében találkoztunk vele a Termékfejlesztés és ergonómia tárgy előadójaként. Ott jelent meg téli időben vastag sálba burkolódzva, kezében az elmaradhatatlan termosz, forró teával. Saját kézírásos „tace pao”-nak nevezett fóliáiról próbálta belénk táplálni nagy tudásának morzsáit.

Szorgalmazta, hogy  az ergonómia oktatását az egyetemi/főiskolai tantervek tartalmazzák.

Búcsúzunk az embertől!

Hegedűs József érdemei meghatározóak a hazai ergonómia területén. Nélküle nem képzelhető el a hazai ergonómia világa. Határozottsága, néha az erőszakossága, meggyőző ereje sokat lendített a szakma fejlődésében.

Mischinger Gábor visszaemlékezése alapján a IV. Ergonómia Konferencián – ami akkor a szakma meghatározó rendezvénye volt – látszólag szunyókálva ült az első sorban, de mikor a kérdésekre kerül akkor felélénkült és komoly és okos kérdésekkel és felvetésekkel halmozta el az előadót.

Olyan személyiség volt, akivel szemben az ember nem lehetett semleges. Rokonszenvet és ellenszenvet egyaránt kiváltó, érzelmektől nem mentes szakmai megnyilvánulásai, értékes, célravezető vitákra serkentők voltak.

Dr. Hegedűs József 88. évesen maradt örökre köztünk, 2020. december 2-án.

Józsi Bácsi! Nem feledünk!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük